Mi a kötőhártya-gyulladás?

Szemgyulladás csepp, Hogyan kezelhetjük a kötőhártya-gyulladást?

Tartalom

  Szembetegség Szemgyulladás A szemek kivörösödése, viszketése sokaknak ismerős panasz lehet: a szemgyulladás mögött számos ok húzódhat fertőzéstől sérülésen át különböző allergiás reakciókig.

  szemgyulladás csepp

  Ez a jelenség az esetek többségében elsősorban esztétikai problémát jelent, és nem befolyásolja a látásélességet. Sokszor azonban valamilyen gyulladás áll mögötte, ami kezeletlenül komolyabb problémához is vezethet.

  szemgyulladás csepp

  A szemgyulladás leggyakoribb tüneteiként a könnyezést, a szem körüli kipirosodást, viszketést, az idegentest-érzést szokták leírni, de bizonyos esetben éles fájdalom és erős fényérzékenység, váladékozás is társulhat a panaszok mellé.

  Kötőhártya-gyulladás Leggyakrabban a szem fehérjét szemgyulladás csepp kötőhártya gyulladhat be, a kötőhártya-gyulladás az egyik legelterjedtebb szemészeti betegségnek számít.

  szemgyulladás csepp

  Legjellemzőbb tünete a szem bepirosodása, valamint enyhébb-erősebb szemgyulladás csepp. Ilyenkor a vörösség legkifejezettebben a kötőhártyának a szem felszínéről a szemhéjra való áthajlásainál észlelhető, az alsó rész gyulladása akkor látható legjobban, ha az alsó szemhéjunkat kicsit lehúzzuk.

  A szem váladékozása. Idegen test érzése a szemben. A kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, fontos a korai diagnózis és kezelés.

  A szemgyulladás mértékét befolyásolja a kiváltó kórokozó is, illetve a váladékozásból következtetni lehet, hogy vírusos, baktériumos, esetleg allergiás reakció váltotta-e ki. Ínhártya-gyulladás Az ínhártya-gyulladás szkleritisz egy viszonylag ritka, de súlyos gyulladásos betegség.

  szemgyulladás csepp

  A szem fehér részét alkotó kötőszövet gyulladásba jöhet kórokozóktól, például baktériumoktól vagy vírusoktól, de nagyon sokszor az esetek nagyjából felében valamilyen autoimmun vagy szisztémás gyulladásos betegség áll a panaszok mögött.

  Ez a típusú szemgyulladás bárkit érinthet, de a legtöbbször a 40 és 50 év közöttiek érintettek, és a nőknél többször fordul elő, mint a férfiaknál. Állandó, intenzív szemfájdalommal jár, amely sokszor még az alvásban is akadályozza a beteget.

  Súlyos szövődményeként a szem más részei is begyulladhatnak, amely akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat, és akár vaksághoz is vezethet a betegség. Szemhéj gyulladása Gyulladás nem csak a szemgolyóban, hanem az azt fedő szemhéjban is kialakulhat. Ezt általában nem is külön betegségként, hanem egyfajta tünetként kezelik, ami más szemgyulladás csepp utalhat.

  Hogyan gyógyít a sóoldat?

  A kockázat a cukorbetegeknél az átlagnál is magasabb, náluk sűrűbben diagnosztizálnak szemhéjgyulladást — előfordulhat az is, hogy a szemész ennek kapcsán fedezi föl a cukorbetegséget. Gyakran a szemhéj gyulladása mögött valamilyen allergiás reakció áll, de akkor is kialakulhat, ha valamilyen kórokozó, vagy idegentest kerül a szembe.

  A szemgyulladás oka mindig fertőzés? Katalin Ne becsülje alá a vörös, duzzadt, viszkető és fájdalommal járó tüneteket, ha a szeméről van szó. Bár a szemgyulladás gyakran csak a felszínen található és jelentéktelennek tűnik, látásunk túl értékes ahhoz, hogy elhanyagoljuk és semmibe vegyük ezeket a tüneteket.

  Szemgyulladás esetén fontos, hogy felkeressük a háziorvosunkat, s ha az általa felírt gyógyszer nem használ, akkor a szemorvost. Lektor: Dr. Tóth Eszter szemész szakorvos.

  szemgyulladás csepp